1. Начало
  2. Хранителни добавки
  3. Билки
Трибулус терестрис ( Tribulus terrestris )

Трибулус терестрис ( Tribulus terrestris )

билката за повишаване на тестостерона в тялото

четиво за 4 мин.
Трибулус терестрис ( Tribulus terrestris )

Заради географското си разположение и климът, България се слави с територия, в която виреят изключителен брой билки. Но една от тях прави особенно голямо впечатление с качествата си и влиянието върху спорта, а именно трибулус терестрис или още наричана по нашите ширини бабини зъби, а в останалата част на света котешка глава, бикова глава, дяволска мигла и дяволски тръни.


Какво представлява трибулус терестриса?

Трибулусът е едногодишно растение. На външен вид е с окосмени стръкове и листа, и малки шипове върху плода. Плодовете на билката са популярни в китайската медицина, като се използват за лечението на очни проблеми, отоци, високо кръвно налягане и сърдечни болести. Качествата на трибулус са популярни и в индийската медицина, където се свързват с лечението на импотентност, слаб апетит, сърдечни болести, жълтеница и болки в кръста.

Корените и плодът на трибулус терестрис имат най-високо съдържание на активни съставки, като в тях се съдържат няколко стероидни сапонина, белтъчини, феноли, флавоноиди, гликозиди и големи количества витамин C.


Активни състави в трибулус терестрис

  • Протодиосцин : е най-активният сапонин в триблуса и за който се твърди, че има мускулоизграждащи свойства, се съдържа в най-големи количества в българския, турския и събирания в Македония трибулус.

Как въздейства трибулуса на човешкото тяло?

Трибулусът е богат на сапонини, които са производни метаболитни вещества в растенията. Сапонините в трибулус са базирани на стероидния скелет и затова ги наричат стероидни сапонини. Основният стероиден сапонин в трибулус терестрис е протодиосцин, който в определени случаи може да съставлява до 45% от масата на сухия екстракт. Други сапонини в трибулуса са псевдопротодиосцин, диосцин, трибулозин, прототрибестин и трибестин, спиростанол и фуростанол.

Учените твърдят, че основният механизъм на действие на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, от който се образува тестостерон. При жените трибулус не покачва тестостерона, а регулира женските полови хормони.


Ползи от приема на трибулус терестрис

  • Употребата на трибулус при някои хора увеличава апетита
  • Повишаване на сексуалното желание
  • Намалява кръвното налягане с близо 10%
  • Дава полижителни резултати при лечението на простатна хиперплазия, като редуцира симптомите и обема на простатата

Странични ефекти от употребата на трибулус терестрис 

Употребата на трибулус е сравнително безопасна, като не се открояват крайни нежелани ефекти или токсичност. Най-честата проява на нежелани странични ефекти е дразнене в стомаха или болки в корема. В такива случаи е препоръчително да се приема с храна. Трибулусът е билка, която не се изразява със странични ефекти, както и с нежелани реакции с други подобни билки или вещества, поради което може да се комбинира с голям набор от хранителни добавки.


Приложения на трибулус терестрис

Ако целите да стимулирате хормоните си и трибулусът влияе положително върху тях, тогава билката може да се комбинира с други билки като корен от коприва, сао палмето, епимедиум, аминокиселини като D-аспарагинова киселина или микронутриенти като цинк, магнезий и витамин D.

За покачване на мускулна маса са подходящи комбинации с креатин монохидрат, суроватъчен протеин и левцин. Комбинирането на трибулус с екдистерон, като най-голям потенциал би имал екстракт от левзея, единственият източник на екдистерон, който показва ползи в научните изследвания. Комбинирането на трибулус и левзея покава подобрено повишаване на либидото и качеството на семенната течност.


Кога и каква доза трибулус да приемаме?

Препоръчителния  прием на трибулус терестрис е от 0.5 до 1 грам, от 1 до 3 пъти дневно нагладно, преди или след хранене. Полуживотът на сапонините съдържащи се в трибулуса е 8 часа и поради това се препоръчва прием на три равни интервала от време. Въпреки че не е токсичен в препоръчителните дози, трибулусът може да бъде опасен при прием в крайно високи количества.


Хранителни добавки съдържащи трибулус терестрис

Трибулусът е билка, която се открива лесно в магазините за хранителни добавки или аптеките. Повечето производители включват трибулус като самостоятелен продукт в своите гами. Най-популярните продукти са с дози между 500 и 1000 мг, като се срещат под формата на капсули и таблетки.

Трибулусът е популярна съставка във добавки за повишаване на либидото и сексуалните стимулатори. Производителите на спортни добавки добавят трибулус в продукти за повишаване на тестостерона, покачване на сила и мускулна маса, като обикновенно не добавят повече от половин грам.


Как да приемаме Трибулус терестрис ( Tribulus terrestris )?

Следвайте инструкциите на производителя от упътването на продукта. Приблизително се приема от 1 до 3 пъти на ден в равни интервали, на гладно, преди или след хранене от 500 до 1000 милиграма.

Интересни видео клипове



Споделете

Харесвате ли страницата?