1. Начало
  2. Хранене
  3. Диети
Диета калориен шок

Диета калориен шок

какво точно представлява калорииният шок и как ни трансформира в по-атлетични само за 4 седмци

Диета за Поддържане на тегло    четиво за 2 мин.
Диета калориен шок

2 седмици недояждане и 2 седмици преяждане - това представлява феноменът калориен шок. А резултатът : спад в телесните мазнини и повишаване на мускулната маса. Нарастването на нивата на тестостерона, инсулина и инсулиноподобния фактор на растежа през висококалоричната половинка от цикъла, и недостатъчното време за намаляване на нивата им през нискокалорийната част от цикъла са виновни за резултата от калорииния шок.


Как дамите да се възползват от калорииния шок?

В един двуседмичен период жените увеличили приема на калории с по около 1 400 ккал на ден (мазнини към въглехидрати 50:50) , последван от двуседмичен период с намален прием на калории (-1 400ккал, мазнини към въглехидрати 50:50).

Това води до покачване на мускулната маса с малко над 1% живо тегло и в същото време намаляване с малко повече от 1% на мазнините. Крайният ефект е приблизително същото тегло, но много по-атрактивен и атлетичен външен вид.


Как мъжете да се възползват от диетата?

При мъжете към калорииния баланс се добавят 1000 калории в преяждането, а в недояждането калориите са от калорииния баланс. Ако спазващият диетата има калориен баланс от 3600 ккал, той консумира по 4 600 ккал в продължение на 10 дни, а след това по 3 600 ккал отново за 10 дни, след което се повтаря 20-дневния калориен цикъл и резултатът е изненадващ. Това прави 2 кг покачена мускулна маса в двата захранващи периода, от които 1 кг се губи в периода на пост и същото количество мазнини.

В крайна сметка, използвайки "Калориен шок" трениращият печeли 0.5 кг мускулна маса и сваля 0.5 кг мазнини повeче, отколкото хранейки се системно. Оказва се също, че теглото му е непроменено, докато във външния му вид се забелязват видими изменения.


Подходи към диетата

Съществуват два варианта на подхода "Калориен шок": Вариант с преход и вариант без преход.

При варианта с преход, първите 2 седмици от диетата са с понижен калориент прием а вторите две с повишен. Този подход се използва предимно от хора с ендоморфна структура.

При втория тип подход без преход първите две седмици са със завишен калориен прием, а вторите две със занижен. Затова той е най-подходящ за ектоморфи и мезоморфен тип тела.

Храната е богата на лесносмилаеми храни, богати на витамини, аминокиселини и минерални вещества (кълнове, сурови семена и ядки). За по-голям ефект се приемат хранителните добавки: креатин, суроватъчен протеин и аминокиселини с разклонена верига ( BCAA ).

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?