1. Начало
 2. Хранене
 3. Диети
Кетонна диета ( кето диета, диета на Аткинс )

Кетонна диета ( кето диета, диета на Аткинс )

популярен режим за изгаряне на мазнините

Диета за Отслабване    четиво за 4 мин.
Кетонна диета ( кето диета, диета на Аткинс )

​Кето диетата е популярен хранителен режим за понижаване на теглото, работещ чрез ограничаване на общото количество калории и намален прием на въглехидрати в храната. Най-популярният кетонен режим е "Диетата на Аткинс". При този тип хранене протеиновите храни се консумират в значителни количества, както и мазнините. Резултатът е окисляване на мазнините в кетони, от където идва и името на режима. Въглехидратите се свеждат до нищожни количества. Тази диета предпочитат хората, които искат да изкарат пресата на корема си.


Храните участващи в изготвянето на кетонната диета

В изготвянето на хранителния режим участват предимно храни с високо съдържание на белтък и мазнини и нищожно съдържание на въглехидрати. Няколко примера са :

 • месо, филета, шунки
 • яйчни белтъци, като на всеки 7-10 белтъка, желателно е да се добави по 2-3 жълтъка
 • пълномаслени сирена, извара
 • бели риби, рибни филета
 • раци, скариди, калмари, миди
 • протеинови шейкове от суроватъчен протеин
 • млечни продукти без лактоза
 • масло, студено пресовани растителни масла, маслини, сметана, хайвер, майонези, топени сирена
 • ядки – в малки количества (до 50 гр. дневно), семена, големи количества зеленчуци

Не се препоръчва консумацията на плодове, зърнени храни, тестени изделия, бобови храни, картофи, тиква.


Разпределение на храните в кето диетата

По-голямата част от енергията за поддържане на тялото при кето диетата идва от мазнините, които се окисляват до кетони. Известна част от енергоразхода се поема от окисляването на аминокиселини. Това е причината за повишената консумация на протеин при този режим. Количеството на консумирания дневен протеин при мъже трябва да бъде в рамките на 2,5 до 3 гр. за килограм телесно тегло, а този при дамите – 2 до 2,5 гр. белтък за килограм телесно тегло. Разпределението на храната се разделя на 6 до 8 порции през деня. Първото хранене е час след ставане от сън, а храната трябва да съдържа повишено количество вода.

Препоръчително е да има пауза от 2 часа между последното хранене и началото на тренировката за изгаряне на мазнини. 30 минути след нея се консумира белтъчна храна, но този път в отсъствието на мазнини, тъй като те задържат храната в стомаха по-дълго. Най-одачното решение е да изпиете протеинов шейк (за препоръчване от суроватъчен протеин) или голяма доза аминокиселини.

За да осигурите нощната си доза протеини, можете да консумирате ястие с по-голямо количество мазнини и съдържащо два или повече различни източника на белтъци ( яйца, мляко, извара ).

На всеки 5 до 7 дни, задължително е приемането на 1 до 2 гр. въглехидрати на килограм телесно тегло с храни с нисък глекимичен индекс ( бавни въглехидрати ).

Позволени са всякакви технологии за термична обработка на храната с изключение на препържване на мазнини. Растителните мазнини, с изключение на кокосово масло и студено пресован зехтин, не бива да се използват за пържене, печене, задушаване. Ядките и семената се консумират сурови или печени, но не пържени. Зеленчуците се консумират сурови и в краен случай приготвени на пара или задушени в мазнина.


Тренировъчна програма при спазване на кетонна диета

Поради настъпилата кетоза и ниското съдържание на гликоза в кръвта, най-резултатни и безопасни за здравето са тренировките с кратка продължителност, в които се изразходва големи количества енергия. Добър пример за такива тренировки са тренировките в силовия спектър. Тренировки с подчертан аеробен характер бързо водят до така опасната при бедна на въглехидрати диета хипоглекимия (ниска кръвна захар).


Последици за здравето в следствие на спазването на кето диетата

Наблюдава се бързо и относително постоянно разграждане на мастна тъкан. След 4-8 седмично практикуване на режима, обезателно трябва да се проведат 4-6 седмици поддържаща балансирана диета или нисковъглехидратна диета. Проблем при този високо белтъчен режим е поддържането на инсулиновите нива, които са важни за възстановяването на мускулните влакна след тренировка. Това прави режима много подходящ за понижаване на тегло при хора, страдащи от инсулинова недостатъчност, взимащи хормона инжекционно ( диабетици ).

При хората, способни да произвеждат инсулин, желателно е провеждането ден с високо въглехидратно меню веднъж на всеки 5 до 7 (10 при мъжете) дни от режима. Това ще им позволи да загубят по-малко мускулна тъкан в следствие провеждането на режима. По-голямото количество мазнини в състава на храната може да доведе до известен стомашно-чревен дискомфорт. Ако това се случи, най-добре е да се премине към по-олекотен хранителен режим за понижаване на тегло - нисковъглехидратен или балансиран.


Примерни хранителни режими и меню базиани на Кетонна диета ( кето диета, диета на Аткинс )

Хранителен режим за изчистване на мазнините и изграждане на релеф

примерно мени, хранителен режим базиран на кето диетата подходящ за редукция на подкожните мазнини

April/10/2016 четиво за 1 мин. Прочетете

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?