1. Начало
 2. Хранене
 3. Диети
Войнска диета ( Warrior diet )

Войнска диета ( Warrior diet )

диета за покачване на мускулна маса само с едно хранене на ден

Диета за Покачване на тегло    четиво за 3 мин.
Войнска диета ( Warrior diet )

​Това е диета противоречаща със съвременните разбирания за хранене, но вдъхновена от вродените човешки инстинкти. Идеите за диетата са вдъхновени от начина на хранене на древните гърци и римляни и познатите на всички със своята физика спартанци. Диетата се отличава със свободата, която предлага. Главният принцип е заложен в приемането на основното количество храна веднъж дневно, при това - вечер. Няма ограничения на количеството калории, нито на съдържанието на въглехидрати и мазнини.


Периодна на недояждането

Този период трае от момента на събуждането ни от сън до 16-18 часа вечерта. По време на този период се приемат много течности – вода, кофеинови напитки, пресни плодови сокове. Храната включва сурови плодове и зеленчуци с нисък и среден гликемичен индекс. Приемат се в умерени количества и само при наличието на глад. Важно е да се знае, че гладът е контролиран – целта е пречистване на тялото. Докато тялото е в периода на недояждане се случват няколко неща :

 • Понижават се нивата на инсулин, което позволява по-ефективно изгаряне на подкожни мазнини.
 • Повишават се нивата на глюкагон и на растежен хормон, които ускоряват допълнително разграждането на мазнините.
 • Организмът се пречиства от токсини. Елиминират се мъртви и ненужни клетки (включително туморни). Засилва се имунната система.
 • Малките количества плодове и зеленчуци увеличават ензимната активност. Ензимите подобряват усвояването на храната в следващата фаза и забавят процеса на стареене.
 • Засилва се концентрацията и цялостната работа на нервната система

Моментът на преяждането 

Преяждането се случва в момента, когато тялото е подготвено за пълноценно усвояване на голямо количество храна. Важно е да знаем как да преяждаме. Препоръчително е вечерята да започва със салата, после храни богати на протеини и мазнини, и накрая – въглехидратите. Най-добре е в менюто да се включва възможно най-разнообразна храна по отношение на вкус, миризма, твърдост и температура. Естествените храни винаги са по-добрият избор за сметка на преработените. Спрете храненето, когато започнете да се чувствате много по-жадни, отколкото гладни. Няма броене на калории, няма страх от въглехидрати.  Ако след първата вечеря имате желание за втора или дори трета – яжте отново! Слушайте тялото си, то знае кое е добре за него.


Тренировката при войнската диета

Най-удачно е тренировката да е в късния следобед или около час преди вечеря. Така се постигат оптимални нива на растежния хормон. Занимаващите се с бодибилдинг ще открият, че този режим е изключително подходящ за сваляне на мазнини. Натрупването на мускулна маса също е значително, но в определени граници заради ускорената обмяна на веществата. 


Влияние върху тялото от контролираното преяждане

 • Запълват се запасите от гликоген, осигуряващи на тялото енергия за следващия ден.
 • Подобрява се усвояването на протеина, което ускорява покачването на мускулна маса.
 • Ускорява се метаболизма
 • Въглехидратите, приети в края на вечерята, не се преобразуват в мазнини.
 • Увеличава се удоволствието от храненето

Гладът и храненето са контролирани. Подходите на диетата имат конкретни цели и научна обосновка. Адаптацията към Воинската диета трае между няколко дни и 2-3 седмици. В периода на приспособяване могат да се приемат ядки или малки количества протеин (месо, яйца) по време на фазата на недояждане. По-лесно се свиква, ако този период постепенно нараства – в началото, например, поддържате контролиран глад до обяд и с всеки изминал ден увеличавате продължителността с час.

Тази диета е много подходяща за заети хора със забързано ежедневие, както мъже така и жени.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?