1. Начало
 2. Хранене
 3. Статии
Аминокиселини

Аминокиселини

какво са аминокисилините, за какво служат и как да ги използваме

    четиво за 5 мин.
Аминокиселини

Аминокиселините са нужни за повечето от процесите в организма, играейки неизменна роля в нашия живот. Те са основен градивен елемент на балтъчините в организма и играят важна роля за развитието на мускулатурата. С обикновената храна човек набавя необходимото количество аминокиселини, за да води нормален начин на живот. Но хората, които се занимават активно със спорт се нуждаят от допълнителен прием на аминокиселини, за да могат да запазят и повишат мускулната си маса и съответно спортните постижения. Главните аминокиселини са 20 и всяка от тях съдържа специфична аминогрупа и карбоксилна група. Съществуват над 150 аминокиселини, но в състава на протеина съществуват само основните 20 от тях.


Видове аминокиселини

В зависимост от типа на веригата аминокиселините се делят на два вида : заменими и незаменими. Заменимите аминокиселини се синтезират в нашето тяло, а незаменимите непременно трябва да бъдат доставени с храната. Те заедно образуват така наречения Аминокиселинен профил, без който не можем да живеем. Всяка една аминокиселина от аминокиселинния профил играе съществана роля за функционирането на нашето тяло.

Незаменимите основни аминокиселини са 8 на брой : метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин и валин.Те не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат чрез хранителните продукти или хранителни добавки.

Останалите основни 12 аминокиселини са заменими ( неесенциални ) и тялото може да ги произвежда само ако има нужда от тях. Левцинът, изолевцинът и валинът се наричат верижно разклонени аминокиселини ( BCAA ) .


За какво служат различните аминокиселини?

Няма еднакви аминокиселини. Всяка се различава от другата заради състава си, страничната група или заради въглеводородния скелет, верига, които съдържа. Ето и един списък с основните аминокиселини и тяхното предназначение :

 • Л-Аланин ( L-Alanine ) - подпомага получаването на енергия от глюкозата, подобрява състоянието на кожата.
 • Л-Аргинин ( L-Arginine ) - играе основна енергийна роля, азотна детоксикация, подпомага храносмилането, невротрансмитер, игране основна роля при повишаването на растежния хормон.
 • Л-Аспартанова киселина ДНА РНА ( L-Aspartic acid ) - прехвърля генитична информация на междуклетъчно ниво, подпомага храносмилането.
 • Холин ( Choline ​) - има пряко отношение към мастния метаболизъм, мощен невротрансмитер. Подпомага черния дроб, паметта, вестибуларен апарат.
 • Цистеин ( Cystine​ ) - мощен детоксикатор, участва в мастния метаболизъм, абсорбира желязо.
 • Глутаминова киселина ( Glutamic acid​ ) - енергитик, добър невротрансмитер
 • Л-Глутамин ( L-Glutamine ) - енергетик, имуностимулатор, мозъчен стимулатор, стимулира приизводството на растежен хормон.
 • Глицин ( Glycine ) - детоксикира тялото, енергетик, имуностимулатор, контролира холестерола.
 • Л-Хистидин ( Histidine ) - отличен помошник на кожата при дерматити, храносмилане, ултравоилетова защита
 • Л-Изолевцин ( Isoleucine ) - мощен антикатаболик ускорява оздравителните процеси попомага черния дроб
 • Л-Лизин ( Lysine ) - подобрява състоянието на кожата, отношение към мастния метаболизъм, при липса има голяма вероятност от херпеси.
 • Л-Левцин ( Leucine ) - подпомага растежа на бюста, енергетик, мощен, антикатаболик, подтиска болката
 • Л-Метионин ( Methionine ) - подпомага работата на черния дроб, детоксикатор, енергетик
 • Л-Орнитин ( Ornithine ) - подпомага бъбреците, стимулатор на растежния хормон
 • Фенилалалин ( Phenylalanine ) - невротрансмитер, лактация, нарастване на бюста, фенилкетонурия, флегматизъм, засилване на паметта, подтиска апетита.
 • Л-Пролин ( Proline ) - пряко отношение към съединителната тъкан, състояние на кожата.
 • Л-Серин ( Serine ) - хидролитни реакции на тялото, абсорбира желязо
 • Таурин ( Taurine ) - разграждане на холестерола, невротрансмитер, мастен метаболизъм, антикатаболик
 • Треонин ( Threonine ) - енергия, мастен метаболизъм
 • Л-Тирозин ( Tyrosine ) - невротрансмитер, подпомага производството на тероидни хормони
 • Л-Валин ( Valine ) - антикатаболик, енергетик, помощник на нервната система

От къде да си набавим аминокиселини?

Най-богатите храни на аминокиселини са тези, които имат високо съдържание на протеин ( белтъчини ) като месото, рибата, млечни продукти, бобови храни и др. Животинските източници на аминокиселини съдържат повече незаменими (есенциални) аминокиселини от растителните продукти и затова са по-препоръчвани за употреба, но от друга страна те съдържат повече мазнини.


Приложимост на аминокиселините

Според състава на аминокиселините, които съдържа протеинът обикновено е богат на верижно разклонени аминокиселини ( BCAA ), аминоесенциални протеини (съдържат само 8-те есенциални (незаменими) аминокиселини) и протеини съдържащи аминокиселини с изменен профил (освен основните 8 , съдържат и някои неесенциални аминокиселини).

BCAA и аминокиселинити с изменен профил са най-ефективни за покачване на мускулна маса. BCAA могат да служат също така за изграждане на релеф.

Аминокиселините спомагат за възстановяването на мускулните тъкани. Те участват в растежа и развитието на мускулатурата. Аминокиселините не само взимат участието в синтеза на ензими в тялото. Те оказват влияние и върху настроението, концентрацията, агресивността.


Прием на аминокиселини чрез храната и с хранителни добавки

Има хранителни добавки с високо съдържание на аминокиселини. Ефектът от приема на чисти аминокиселини е по-голям в сравнение с приемането на протеинови концентрати. Това се дължи на по-доброто им освояване от тялото. При приемането на аминокиселини във вид на хранителна добавка, изграждането на мускулите започва доста по-бързо, тъй като материала не се нуждае от храносмилане и усвояване, а е в готов за употреба от клетките вид. Затова аминокиселините добавки имат по-силен ефект от протеините на прах в краткосрочен план, като попадат в кръвта през точното време за възстановяване след тренировка.

Дори и да не приемате аминокиселини под формата на хранителни добавки , това става чрез приетата храна (особено богата на протеин). Най-често белтъчният прием се равнява на 1-2 г. на килограм телесно тегло в зависимост от целта пола и диетата. Ако сте решили да приемате аминокиселини под хормата на хранителна добавка то 1-2 грама дневно са достатъчни. Тази доза е достатъчна за снабдяване на тялото с аминокиселините, необходими за храносмилането и белтъчния синтез. Когато приемате аминокиселини, е важно да приемате и достатъчно калории, тъй като съществува опасност клетките ви да ги използват за гориво, вместо като структурни единици. Препоръчително е да ги приемат около 30 мин. след тренировка, когато организмът е склонен към по-пълноценно усвояване на приетите вещества.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?