Мазнините, които консумираме се делят на няколко основни вида, и познанията ни, за това как се отразяват върху нашето здраве и дита би могло да бъде мощен инструмент при създаването на правилната диета и режим на хранене. Обикновено хранителните продукти съдържат комбинация от всички видове мазнини, както полезни, така и вредни.
Ненаситени мазнини – най-здравословните мазнини
Ненаситените мазнини са в течно състояние на стайна температура. Те предимно се извличат от растителни източници. Примери за ненаситени мазнини са зехтинът и маслото от канола. Ненаситени мазнини има и в ядките и авокадото, сьомгата, пъстървата и риба тон.
Изследвания са установили, че консумацията на храни със съдържание на ненаситени мазнини помага за понижаването на риска от сърдечни заболявания като понижава нивата на LDL ( холестероът с ниска плътност на липопротеин ) и общия холестерол.
Ненаситените мазнини биват два вида – мононенаситени и полиненаситени.
Мононенаситени мазнини
Както всички останали мазнини и мононенаситените мазнини са вериги от въглеродни атоми, с прикачени към тях водородни атоми. Това което ги различава от другите мазнини обаче, е именно фактът че точно един от въглеродните им атоми няма прикачен към себе си водороден атом, откъдето произлиза и името на този вид мазнини – мононенаситени.
Богати на мононенаситени мазнини са авокадото, маслините и фъстъците. Маслото от рапица, бадеми лешници и фъстъци също е източник на мононенаситени мазнини.
Полиненаситените мазнини
От химична гледна точка полиненаситените мазнини са просто мазнини, които имат повече от един двойно свързан (ненаситен) въглероден атом в молекулите си. Полиненаситените мазнини обикновено са в течно състояние както при стайна температура, така и когато са охладени.
Източник на полиненаситени мастни киселини са рибата, ядките и растителните масла, например слънчогледовото олио, царевичното масло. Ядките и семената, например орехите и слънчогледовото семе, също съдържат полиненаситени мазнини.
Наситени мазнини
Наситените мазнини са твърди на стайна температура и са предимно от животински произход. Храните с високо съдържание на наситени мазнини включват кожата от пилешкото месо, мазните парчета телешко и свинско, пълномаслените мляко, масло, сирене, сметана и сладолед. Някои растителни продукти също са с високо съдържание на наситени мазнини като какаовото масло, кокоса и палмовото масло.
За разлика от ненаситените мазнини, наситените могат да повишат риска от сърдечно заболяване. Консумацията на храни, богати на наситени мазнини, може да повиши нивата на LDL и общия холестерол в кръвта.
Транс-мазнини - най-вредните мазнини
Транс-мазнините имат подобна структура като тази на наситените мазнини и могат да повишат нивата на холестерола и триглицеридите. Този вид мазнини се срещат най-често в пакетираните храни, затова е важно да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти, за които пише, че съдържат „хидрирани или частично хидрирани масла”. Сред тези храни са маргаринът, тестените изделия, сладкишите и снаксовете, пържените храни и полуготовите продукти за приготвяне в микровълнова печка
Избирайки най-често храни, които съдържат ненаситени мазнини, и избягвайки консумацията на транс мазнини, можем да подобрим хранителните си навици и да започнем да водим по-здравословен начин на живот.