1. Начало
  2. Хранене
  3. Статии
10 най-добри фитнес храни

10 най-добри фитнес храни

10-те храни, на които трябва да обърнете внимание

    четиво за 4 мин.
10 най-добри фитнес храни

В тази статия ще ви покажа моите 10 любими фитнес и здравословно храно, които всеки трениращ трябва да включи в своето меню


1. Яйца ( кокоши ) (цели)

Лично за мен това е една от най-популярните и необходими храни, която всеки трябва да яде. Яйцата се страхотни за закуска и след тренировка. От яйчния белтък можете да си набавите възможно най-бързият протеин, който можете да приемете чрез храна ( стига да се изяждат само белтъците ). Едно средно яйце съдържа около 9.5 г. протеин. Жълтъка съдържа мазнини като холестерол и това спира повечето хора да го ядат, а и след изяждане на жълтъка мазнината в него забавя усвояването на протеина от белтъка.

Препоръка  : Яжте само 1 жълтък на всеки 3-5 яйца. Задължително яжте яйцата варени.


2. Извара (нискомаслена)

Изварата е източник на бавен протеин. Може би този продукт е най-евтиния източник на висококачествен протеин. В 100 грама извара се съдържа около 17-18 грама чист бавен протеин. Най-добре е да консумирате извара преди да легнете да спите. Изварате е вторичен продукт от кравето мляко.


3. Пилешко месо

Пилешкото место е един от най-популярните източници на животински протеин. От пилето се произвеждат два типа продукти: чисто месо ( пилешките гърди и бутчета ) и вторични продукти (черен дроб, трътка). Пилешкото е предпочитан източника на протеин заради ниската си цена в сравнението с другите видове месо и заради сравнително малкото калории в порция.

Приложимо е:

  • показване на чиста мускулна маса
  • диети за отслабване
  • диети за здраве

4. Пчелен мед

Медът може да бъде незаменима храна в менюто на всеки. Медът представлява сладък сок, който пчелите събират от растенията, обогатяват го с ензими в своята прегръдка и да го съхраняват във восъчни пити. Медът дава много енергия, на трениращите, които го използват. Той е богат източник на бързи въглехидрати. Идеален е за да получите порция бързи въглехидрати след тренировка или в комбинация с креатин. Аз обижавам мед, защото в малко количество съдържа много калории.


5. Телешко месо

Телешкото месо е първият приятел на готвещия фитнес ентусиаст. Причината да е толкова подходящо за фитнес диетите се крие в умереното съдържание на мазнини, което го прави подходящо за всякакъв вид фитнес диети, също така и голямата порция креатин, която се съдържа в месото. Освен отлични макронутриентни свойства,  говеждото и телешкото месо предлагат и още една изненада, а именно голяма доза от част витамин В12.


6. Бадеми ( сурови )

Бадемите са известни сред фитнес ентусиастите и любителите на екзотична кухня. Причината е двойнственият характер, който притежават тези семена - прекрасен вкус и изобилие от качествен състав. Бадемите не са ли ядки?
Бадемът е семето или по-скоро основната част от плода, а не ядката на бадемовото дърво (Prunus Amygdalus или повече, Prunus Масло, Rosaceae).

Бадемите са ценени още от първите дни на цивилизованото човечество. Те дори се споменава в Стария завет на Библията.

Бадемът е идеален източник на висококачествени мазнини.


7. Бяла риба

Бяла риба в рибарството е термин, отнасящи се до няколко вида дънни риби с перки, особено треска (Gadus morhua), меджид (Merluccius bilinearis), и пикша (Melanogrammus aeglefinus), но също така и хек (Urophycis), морска треска (Pollachius), или други. "Бяла риба" (Coregonus) е името на няколко вида от Атлантическия океан и сладководни риби, така че използването на термина в две думи "бяла риба" е по-малко подвеждащ.Бялата риба понякога се яде направо, но често се използва за консервиране, сушене, солене и т.н. В продължение на векове е била запазване като сушена риба и търгувана като световна стока. Тя обикновено се използва в класически британски ястие от риба и чипс.
Бялата риба е богатата на протеин и съдържа висококачествени мазнини.


8. Всякакви плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са неизменима част от храненето. Те съдържат фибри, витамини и минерали и други полезни вещества за организма. Имат положително влияние върху елиминирането на токсините в организма и спомагат за работата на стомашно-чревния тракт.


9. Ориз

Заедно с картофи и тестените изделия, оризът е основният източник на въглехидрати за повечето спортисти. В света има над 10 000 вида ориз, известни в различни разновидности, но се прави основно разграничение в категориите бял и кафяв ориз. Много често чуваме, че последният е по-добър от първия, и дори много хора твърдят, че когато целта е да се намалят телесните мазнини е "необходимо" за избягвате белия ориз. Оризът е перфектно ниско-мазнинен източник на въглехидрати.


10. Риба Тон

Не би било преувеличено да се каже, че всеки трети човек обича риба тон. Най-малкото, което показват световните статистики. Причината за този факт е характерения червен цвят и ароматното месо на рибата тон, богата на висококачествен протеин и ниско съдържание на мазнини. Ако търсите алтернатива на пилето или пържолата за стриктната ви диета, то търсите риба тон!


Препоръки

Варете или печета храната, използвайте грил или незалепващ тиган. Не пържете храна. Не използвайте олия, масла, мазнини. Яжте чисто и стойте далеч от обработка с мазнини.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?