Като класификация авокадото е плод, но всъщност наподобява зеленчук по консистенция, а по хранителна стойност прилича на ядките. Наречен е "плодът-чудо", защото пиложението му съвсем не се изчерпва само в кухнята и готвенето. Авокадото намира широко приложение в сверата на красотата, а от костилката му се прави мастило.
1. Адокадото е богато на каротеноиди
За оптималното извличане на здравословните ползи от авокадото има значение как точно ще го обелите. Най-голямата концентрация на каротеноиди се намира в тъмнозелената част, която е точно под кората. Ето защо най-удачният метод е да разрежете авокадото на две дълги половини, да махнете костилката и да изгребете вътрешността с лъжица.
Добавянето на 150-200 грама авокадо към салатата ви ще увеличи с от 200 до 400% по-доброто усвояване на картеноидите.
2. Подпомага работата на сърцето
Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система. Здравето на сърцето се подобрява с олеинова киселина и омега-3 мастни киселини. Олеиновата киселин е основна в авокадото, а в 150 г сурово авокадо има 165 мг. омега-3.
3. Спомага за регулацията на кръвната захар
Независимо, че авокадото е плод, то е със сравнително ниско съдържание на въглехидрати – само 1 г захар на 100 г продукт, а фибрите в това количество са 7 грама. Консумацията на авокадо не би трябвало да повлияе на нивата на кръвната захар.
4. Авокадото е подходящо за малки деца и бебета
Заади хранителния си състав авокадото е много подходяща храна за бебета и малки деца. Богато е на протеини и мазнини, почти липсват захари, а гликемичният индекс е нисък. Консистенция на зрялото авокадо е много лесна за намачкване и правене на пюрета. При непоносимост страничните ефекти се изразяват в алергични реакции.
5. Авокадото и красотата
Олио от авокадо се използва в красотата, за да подхранва кожата, като естествен слънцезащитен крем или като маска за коса. Намачкано авокадо помага за торбичките под очите и се прилага като маска за лице, която овлажнява и подхранва кожата.
6. Течноста в костилката от авокадо се използва за естествена боя
Ако счупите костилката на авокадото, от нея ще изтече течност наподобяваща мляко. Когато си взаимодейства с въздуха, тя се оцветява в червено или черно. Тази течност се е използвала като мастило през по-ранните времена.