1. Начало
  2. Хранителни добавки
  3. Наръчник на съставките
Л-Глутамин ( L-Glutamine )

Л-Глутамин ( L-Glutamine )

аминокиселината на аминокиселините

четиво за 4 мин.
Л-Глутамин ( L-Glutamine )

В човешкото тяло глутамин се складира в мускулите - 60 % от свободните аминокиселини в мускулната клетка са под формата на глутамин. Това я прави най-разпространената аминокиселина в човешкото тяло. Той може да се синтезира и от аминокиселините валин и изолевцин, както и от глутамичната киселина.


Какво представлява глутамина?

Глутаминът е неесенциална аминокиселина, тъй като се синтезира от различни органи на организма - волевите мускули, черния дроб и др. Той е аминокиселината, която се среща в най-голямо количество в плазмата на кръвта. Той може да се синтезира и от аминокиселините валин и изолевцин, както и от глутамичната киселина. Първите две са с разклонена верига и са особено важни за мускулния растеж .Тежките тренировки изискват много глутамин, който организмът сам не може да си произведе от посочените по-горе аминокиселини. Науката категорично показа, че глутаминът предпазва от загуба на мускулна тъкан заради тренировъчните натоварвания, стреса, заболявания и т.н.


Какво е действието на л-глутамина в човешкото тяло?

Глутаминът повишава секрецията на растежния хормон и участва активно в белтъчния метаболизъм, заради което е всепризнат за добър суплемент. Когато се приема редовно, предпазва мускулите от травмиращо разкъсване, мускулната тъкан разполага с достатъчно количество за развитието си. В противен случай е възможен дефицит на глутамин в тялото, тъй като останалите тъкани, нуждаещи се от глутамин, изпозват глутамина наличен в мускулите. В мозъка той е източник за изграждането на глутамат, като "обира" излишния амоняк. Глутаминът е и съставка на глутатиона - най-мощният антиоксидант в тялото ни. Той има силен антикатаболен ефект, понижава нивото на кортизола и изпълнява важна роля в поддържането на положителния азотен баланс, поддържа функциите на имунната система, черния дроб, панкреаса и др. органи. Глутаминът е основен азотен преносител и също така транспортира амоняка от една зона (мозъка, черния дроб) до друга. Голяма част от него се използва за производството в организма на един от най-важните антиоксиданти - глутатион, произвеждащ се от глутамин, цистеин и глицин.


Приложение на глутамина

След провеждане на тежка тренировка нивото на глутамин в тялото спада до 50%. Тогава той спомага за възстановяването на мускулния гликоген (като се превръща лесно в глюкоза, без да се повишава нивото на кръвната захар и на инсулина), засилва синтезата на белтъчини и увеличава нивата на някои важни хормони, предизвикващи мускулния растеж. Глутаминът има значима роля в синтеза и зареждането на депата с гликоген. Едно от най-важните му за билдерите действия е, че повишава нивото на хормона на растежа. Само 2 гр. от него, приети орално, повишават отделянето на хормона на растежа . Изследванията доказват, че глутаминът увеличава усвояването на аминокиселините с разклонена верига (BCAA). На това се дължи мускулноизграждащият (анаболен) и мускулнопредпазващият ефект. Глутаминът е продукт за сила и маса, релеф и възстановяване. Освен това той спомага за задържането на водата вътре в мускулната клетка и така я прави обемна и свежа.


Какви дози глутамин да приемама и кога?

Оптималната доза глутамин е 0,2 грама на килограм тегло. Доказано е, че дози до 0,3 грама на кг. телесно тегло са безвредни, а за краткосрочен прием са давани по 0,5 грама на кг тегло, без да са отчетени странични ефекти. Доза от 2 грама, взета половин час след тренировка предизвиква чувствително увеличение на хормона на растежа и малко по-слабо - на инсулина и тестостерона. За спортуващите най-доброто време за приемане на глутамин е около 30 минути след тренировка.


Странични ефекти от приема на л-глутамин

Глутаминът няма странични ефекти, но ако се приемат прекалено завишени дози е възможна появата на стомашно разтройство. Ако това се случи, изчакайте докато отмине и след това приемайте по-малки дози.


Кои храни съдържат глутамин?

Глутамин се съдържа в богати на протеин хранителни продукти като бобовите растения, месото, рибата и млечните продукти.


Глутамин под формата на хранителна добавка

Глутамин се съдържа в доста хранителни добавки, във вид на таблетки, пудра или течен. Той взема участие и в препаратите, които съдържат комбинация от аминокиселини, във всички протеинови пудри, а може да бъде намерен и като отделен продукт в чиста фотма. Глутамин се съдържа и в някои матрици, но в по-ниско количество. Освен глутамин, те съдържат и други аминокиселини, Л-карнитин и креатин. Препаратите, съдържащи глутамин, са за орална употреба и се предлагат в прахообразен, течен вид или на таблетки.


Как да приемаме Л-Глутамин ( L-Glutamine )?

30 минути след тренировка се приема 0.2 грама на килограм телесно тегло. Тоест ако тежите 80 кг. трябва да приемете 16 грама глутамин.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?