1. Начало
  2. Хранителни добавки
  3. Наръчник на съставките
Л-Карнитин (L-Carnitine)

Л-Карнитин (L-Carnitine)

аминокиселината, която се свързва най-много с изгарянето на мазнините

четиво за 4 мин.
Л-Карнитин (L-Carnitine)

L-карнитинът, или накратко карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от лизин, като за това е нужно наличието на витаминът В6, витамин C,  ниацин, желязо и метионин. Онсновното, но не и единсвтвеното приложение на карнитина е изгарянето на телесните мазнини.


Какво е действието на л-карнитина в човешкото тяло?

Основната функция на L-карнитина е да служи като транспортно средство, която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчните мембрани, за да достигнат до митохондриите, където служат за гориво, за енергия нужна на тялото. Л-карнитинът е необходим, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат през клетъчната мембрана без помощта му тъй като тя е непропусклива. Преминаването става лесно, когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-карнитина. След изгарянето на молекулата мазнина, от нея се получават отпадъчни продукти. Карнитинът се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така със своето двойно действие карнитинът доставя мазнината на клетката, след което изважда отпадъчния продукт от нея. Друго действие на карнитина е участието му в окислението на аминокиселините с разклонена верига, пречи на образуването на млечна киселина в мускулите ни, блокира вещества, които нарушават клетъчната стена. Освен това чрез него се повишава доставката на кислород до мускулите и се осигурява енергия, без да се разграждат така ценните протеини.


Приложение на л-карнитина

Добавянето му в разумни дози пречи на натрупването на млечна киселина в мускулите при активно спортуващи, осигурява голямо количество енергия без това да е за сметка на собствените протеини, участва успешно в програми за намаляне на теглото и в комплексна терапия при различни заболявания. Обикновено се използва от дамите, които искат да изгарят мазнините в тялото си и да отслабват. По-често прилагана от жените е течната форма на л-карнитин, който се включва много бързо в кръвообращението и е добър компонент в програмите за отслабване.  

Л-карнитин не топи мазнините, както погрешно смятат част от читателите. За да имат ефект програмите за отслабване с л-карнитин, е необходимо да бъдат спазени още две условия: диета с калориен дефицит и физическо натоварване. Л-карнитинът обикновено се включва непосредствено преди спортните занимания, което подобрява “коефициента на полезно действие” и допуска по-големи натоварвания, без неприятното натрупване на млечна киселина в мускулите.


Какви дози л-карнитин да приемаме и кога?

За средностатистическия човек дозата е около 5-6 грама дневно. За спортистите дозите са малко по-високи, но прием, по-голям от 10 грама на ден е вреден за здравето.

Тъй като тялото привиква и се адаптира към приема на л-карнитин и той спира да работи, се препоръчва прием в рамките на 3-4 седмици, след което е необходим период на почивка поне 1 месец. След прием карнитинът действа максимално добре между 3-тия до 6-тия час след приема затова се препоръчва да се пие поне 3 часа преди тренировка.


Странични ефекти от приема на л-карнитин

В повечето случай л-карнитинът се понася добре от човешкото тяло, но при продължителна употреба е възможна появата на гадене, повръщане, стомашни крампи и диария. Ако л-карнитин се приема продължително време, не е изключено урината и потта да започнат да излъчват миризма на риба.


Счита се, че потребителите с диабет от втори тип могат да допълват терапията си с л-карнитин в дози около 3 г дневно – след лекарска консултация. Той помага за балансирано усвояване на глюкозата и за потискане симптомите на диабетна полиневропатия.


Кои храни съдържат най-много л-карнитин?

L-Карнитин има най-много в червеното месо, в малки количества се среща в млечните продукти, а в още по-малки - в плодовете и зеленчуците.


L-Карнитин под формата на хранителна добавка

Обикновено карнитин се продава като самостоятелна хранителна добавка или като съставна на препаратите за намаляване на телесните мазнини по-известни като фат бърнъри. Освен L-карнитин, възможно е карнитин да се предлага и под друга форма - Ацетил L-карнитин.  Ацетил л-карнитин е продукт на л-карнитина, който стимулира производството на ацетилхолин – отговорен за подобряването на паметта, концентрацията и възприемането на нова информация. Отразява се положително на зрителните възможности и неутрализира симптомите на депресия. Според някои хора ацетилът разгражда мазнините дори по-добре от самия карнитин. DL-Kарнитин е карнитин, чийто състав е смес от двете форми ( л-карнитин и ацетил л-карнитин).

DL-Карнитинът е по-лесен за произвеждане и съответно е по-евтин, но той не е толкова ефективен, колкото L-карнитина  и много по-опасен.


Как да приемаме Л-Карнитин (L-Carnitine)?

За средностатистическия човек дневната доза е около 5-6 грама в рамките на един ден, приема се от 3 до 6 часа преди тренировка. Пие се в продължение на 3-4 седмици, след което се прави почивка от поне 1 месец.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?