1. Начало
  2. Хранителни добавки
  3. Спортни добавки
Суроватъчен протеин - концентрат, изолат и хидролзат

Суроватъчен протеин - концентрат, изолат и хидролзат

какви са различните видове суроватка и какво трябва да знаем за тях

четиво за 7 мин.
Суроватъчен протеин - концентрат, изолат и хидролзат

​Суроватъчният протеин е най-бързият от всички видове протеини ( млечен, яйчен, соев, кайзеинов и т.н.). Но след като вече знаем за това негово качество, нека разгледаме различните видове суроватка като кенцентрат, изолат и хидролизат.


Какво представлява суроватъчният протеин?

Суроватъчният протеин е единия от двата вида протеин съдържащи се в прясното мляко. Около 20% от белтъчините в прясното мляко са суроватка ( бърз протеин ), а останалите 80% са кайзеинов протеин ( бавен протеин ). Само, че не е добра идея да си набавяте суроватъчен протеин от мляко, тъй като за да получите 24 грама суроватка, ще трябва да изпиете около 4 литра мляко, които ще ви доставят и страшно много лактоза, манини и кайзеин, което от своя страна убива бързотата на действие на суроватката.

Суроватъчният протеин е комбинация от различни видове протеинни фракции, всяка от които е съставена от различно групирани аминокиселини. Те са 10 вида, като 4 от тях преобладават – бета-лактоглобулин (65%), алфа-лактоалбумин (25%), говежди серумен албумин (8%) и имуноглобулини.

Суроватъчният протеин се произвежда от млечната суроватката, която се получава в процеса на производство на сирене. Това е жълто-зелена течност, която се отделя от млякото при денатурация на белтъчините. Нарича се още цвик. В него се съдържат почти всички суроватъчни фракции, както и лактоза и мазнини, а казеинът остава в сиренето.

След това чрез различни процеси на филтрация и пречистване на суроватката, от нея се отстраняват до колкото е възможно лактозата и всички останали примеси, за да остане основно суроватъчен протеин и вода. Накрая се отстранява водата, изсушава се, овкусява се, добавят се витамини, минерали и други добави и така се получава крайния продукт -  суроватъчния протеин който познавате.


Видове суроватъчен протеин

Видовете суроватъчен проетин се различават само и единствено по технологията, чрез която са получени и според тяхното качество.

Суроватъчен протеин - концентрат ( whey concentrate )

В исторически план първите създадени суроватъчни протеини на прах са концентрати. Създадени с цел да бъдат използвани в хранително-вкусовата индустрия, като се добавят към различни храни. Суроватката - концентрат съдържат 30-40% белтъчини и големи количества лактоза и мазнини. Години по-късно, благодарение на напредването на технологията, започва да произвежда суроватъчен концентрат със 70-80% съдържание на протеин. Това се постига чрез процес на утрафилтрация, при който се отстранява голяма част от лактозата и мазнините, но не напълно. В момента суроватъчните концентрати може да съдържат до 80% протеин. Като скорост на усвояване при концентратът и изолатът няма ралика, просто в изолата съдържанието на протеин е по-голямо и има по-малко мазнини и лактоза, но хидролизатът се усвоява по-бързо и от двата.

Суроватъчният концентрат е добър заместител на белтъчната част на дадено хранене или да увеличи приемът на белтъчини. Не е подходящ, ако целите максимум релеф или имате лактозна непоносимост. От всички суроватки концентратът е най-евтин като цена.

Суроватъчен протеин - изолат ( whey isolate )

Суроватъчният изолат съдържа повече протеин от концентрата – около 90-95% и почти никакви мазнини и лактоза. Има различни технологични начини за получаване на толкова чист суроватъчен протеин. Интересното е, че в протеина се съдържат и биологично активни пептиди. Благодарение на тях протеинът дължи ползотворните си ефекти върху здравето и имунната система, дори и върху мускулния растеж. За съжаление тези пептиди лесно могат да загубят биологичната си активност, ако бъдат денатурирани при по-висока температура или под въздействието на химически агенти при производството на протеина. Това на практика се случва при така наречените йонно-обменени суроватъчни изолати. За да бъдат запазени, суроватъчния протеин изолат трябва да бъде произведен при ниска температура, при отсъствието на химични вещества. Това се получава чрез различни технологични процеси на микро и нано филтрация, при които не само биологично активните пептиди остават непокътнати, но и тези протеини имат много по-високи нива на калций и много по-ниски на натрий. Най-популярния такъв метод за получване на суроватъчен изолат е микрофилтрацията при кръстосан поток (CFM – Cross Flow Microfiltration).

Суроватъчен протеин - хидролизат ( whey hydrolysate )

При хидролизирания протеин, белтъчините са предварително ензимно разградени до по-нисши пептиди, което трябва да се случи в стомаха и дванадесетопръстника. Целта е да бъде отнета част от функцията на храносмилателната система по усвояването на суроватъчния хидролизат, а резултатът е много по-бързото усвояване в сравнение с концентрата и изолата. Така захранвате много по-бързо мускулите си с аминокиселини след тренировка например, което е важно ако се занимавате по-професионално и гоните максимум мускулна маса при минимум мазнини.

Имайте впредвид, че независимо дали използвате концентрат, изолат или хидролизат винаги има един период докато аминокиселините бъдат разградени и достигнат до мускулите. И ако желаете да ги захраните максимално бързо решението са аминокиселините в свободна форма, а не протеиновите шейкове каквито и да са те.


Ползи от приема на суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин дава на тялото ви лесни за усвояване белтъчини. Усвоява се бързо и лесно и не натоварва храносмилателната система излишно. Това е важно, когато спортувате и трябва да приемате повече белтъчини. Набавянето им само от твърда храна може да създаде храносмилателни проблеми при някои хора.

Суроватъчният протеин притежава уникален аминокиселинен профил. В една доза суроватка има голямо количество аминокиселини с разклонена верига ( BCAA ), които са изключително необходими при силови натоварвания, тъй като ускоряват възстановяването, намаляват умората, засилват белтъчния синтез (анаболен ефект) и намаляват мускулния разпад (антикатаболен ефект). В суроватъчния протеин в най-голямо количество се среща левцинът, които се счита за основен инициатор на мускулния растеж.

В суроватъчният протеин се среща и високо ниво на аминокиселината цистеин. В организма, цистеинът участва в синтеза на малката пептидна молекула глутатион. Глутатионът е може би най-важният антиоксидант за тялото и е изключително необходим за нормалното функциониране на имунната система.

Някой от научнодоказаните ползи от приема на суроватка са :

  • намаляване на риска за развитие на рак
  • подобрява работата на имунната система
  • понижава LDL холестерола
  • подобрява работата на черния дроб
  • нормализира кръвното налягане

Кога и в какви дози да приемаме суроватъчен протеин

Поради факта, че суроватъчния протеин се усвоява много бързо от тялото, това негово качество го прави идеален за употреба до 20 минути след тренировка, поне 1 час преди тренировка и сутрин след ставане от сън. Като допълнение може да се пие и между храненията. Усвояването на аминокиселините е с темпо от 8 до 10 грама на час, а приемът на 30 грама суроватка ще ви осигури захранване на мускулите за около 3 часа - точно толкова време до следващото ви хранене. Във всяка протеинова пудра има мерителна лъжица с помощта, на която да приемете препоръчителната от производителя доза. При средностатистически мъж дневната доза от протеин приет с храната и под формата на добавки варира от 2 до 2.5 грама на килограм телесно тегло, а при жените от 1.7 до 2.3 грама протеин на килограм телесно тегло.


Странични ефекти и влияние върху здравето в следствие на приема на суроватка

Ако приемате твърде много белтъчини ежедневно, това може да затрудни бъбречната и чернодробната функция. За да го избегнете винаги възприемайте протеина като част от храната и пресмятайте общо количеството белтъчини, които приемате – това от храната плюс шейковете. Но редовният умерен прием на суроватъчен протеин няма никакви странични ефекти, освен ако нямате алергия или непоносимост към някоя от съставките на млякото.

Протеиновото отравяне е реално и потенциално опасно, дори фатално в някои крайни случаи. Добрата новина е, че е лечимо и лесно може да се предотврати. Появява се при прием на големи количества животински протеини и недостиг на въглехидрати и мазнини в дневното меню. Медицинският термин, описващ това състояние, е протеиноза или хиперпротеинемия. При завишен прием на животински белтъци кръвта се подкиселява от ко-продуктите на белтъчния метаболизъм. От друга страна, липсата на мазнини възпрепятства обработването на белтъците от черния дроб и бъбреците, което води до протеинов излишък. Това белтъчно свръхизграждане може да причини гадене, киселини в стомаха, слабост и умора, ниско кръвно налягане и главоболие. Симптомите на протеиновото отравяне се проявяват по различен начин при различните индивиди: парене и пресъхване на устните, устата и гърлото, кожни и назални симптоми, както и някои други симптоми на непоносимост към храни, наподобяващи алергия.
При протеинозата или острото протеиново отравяне се наблюдават генерализирани болки. Насищането на клетките с киселинни продукти поради излишен белтъчен прием може да доведе дори до ацидоза, кома и смърт.


Как да приемаме Суроватъчен протеин - концентрат, изолат и хидролзат?

Следвайте инструкциите на производителя описание на етикета на опаковката. При средностатистически мъж дневната доза от протеин приет с храната и под формата на добавки варира от 2 до 2.5 грама на килограм телесно тегло, а при жените от 1.7 до 2.3 грама протеин на килограм телесно тегло. Приемайте суроватъчен протеин сутрин след ставане, 1-2 часа преди тренировка и 20 минути след тренировка.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?