1. Начало
 2. Тренировка
 3. Статии за трениране
Как да проверим физическата си подготовка

Как да проверим физическата си подготовка

проверете в колко добра физическа форма сте

    четиво за 4 мин.
Как да проверим физическата си подготовка

Мониторинг и следенето на резултатите е от съществено значение за всеки трениращ. Как иначе ще знаем дали подобряваме формата си или се налага да сменим методите си за да отидем в правилната посока? Задължително периодично (веднъж месечно или веднъж на всеки две седмици), правете тест за да се оцените вашата физическа подготовка. Това е нещо, което повечето хора - дори и най-големите фитнес ентусиасти сред нас не правят и мисля, че това е сериозна грешка.

Резултатът от тестовете са това, което трябва да диктуват вашия подход. Нека заедно разгледаме тази тема и да разберем какви са топ 5 тестовете за оценка на действителното ви фитнес ниво.


1 .Измерване, чрез пробягване на 1 километър

Най-лесният и бърз начин да оцените вашата физическа подготовка е като разберете колко бързо можете да избягате 1 километър. Ако вие сте мъж на средна възраст, трябва да бъдете в състояние да изминете разстоянието, за не повече от 5 минути. За дами цифра е 6 минути.
Колкото сте по-млад, толкова по-бързо трябва да се справяте. Ако времето се подобрява всеки месец, това е сигурен знак, че вие имате прогрес и вашата физическа форма се подобрява.


2. Тест за максимална респираторна функция

За обикновените хора километър пробег е добър барометър за цялостното здраве. За по-напредналите атлети и спортисти трябва да се прилага по-комплексен метод. Тестът за максимална дихателната функция е една отлична възможност. За него ще бъде необходимо устройство, което следи сърдечната честота - фитнес часовник, по-новите смартфони модели също така предлагат подобна функция. Най-добре е да се намери писта за бягане. Тестът е изключително лесен за изпълнение. Той е подходящ за напреднали спортисти и за начинаещи.

 • Първо, изчисли максималния ви пулс, като от 220 изваждате вашата възраст. Например, ако сте на 20 години, максималния пулс ще бъде: 220-20 = 200 удара в минута.
 • Започнете да тичате много бавно и да ускорявате темпото постепенно, докато достигнете 75% от максималния пулс. В нашия случай: 200 х 75% = 150 удара в минута.
 • Засечете за колко време ще направите 8 обиколки, като следите пулса си периодично и регулирате скоростта, така че да се поддържа постоянен пулс 75% от максимума.

Можете да направите този тест не само по време на тичане, но също така и във всяка друга аеробна дейност - колоездене, гребане и друго натоварване при 75% от максималния пулс. Тестът дава много точна информация за физическата ви подготовка. Ако с течение на времето се подобри вашето постижение несъмнено се подобрява и физическата ви форма.


3. CrossFit тест

Това е най-натоварващият от петте теста. В най-кратки срокове, се опитайте да направите:

 • 800 метра на велоергометър (или 500 метра на машина за гребане)
 • 40 клякания със собствено тегло, като клековете са до отдолу
 • 30 коремни преси
 • 20 лицеви опори
 • 10 набирания

Това е отличен тест за тестване и на силата ви и на издръжливоста. Според времето, за което успеете, попадате в следните категории:

 • 3:45 мин. (мъж), 4:40 мин. (жена) - елитен спортист
 • 4:30 мин. (мъж), 5:35 мин. (жена) - професионален спортист
 • 5:15 мин. (мъж), 6:30 мин. (жена) - много напреднал
 • 6:15 мин. (мъж), 7:30 мин. (жена) - напреднал
 • 7:15 мин. (мъж), 8:30 мин. (жена) - средно напреднал
 • 8:15 мин. (мъж), 9:30 мин. (жена) - начинаещ
 • 9:15 мин. (мъж), 10:30 мин. (жена) - абсолютно начинаещ
 • 10:00 мин. (мъж), 11:00 мин. (жена) - намирате се в лоша физическа форма и трябва да предприемете мерки.


4. Ходене

Ходенето е неразделна част от човешката природа. Това е начинът да отидем от точка А до точка Б. Ние сме създадени, за да ходим. Поради тази причина, ходенето не трябва да ви уморява, ако сте в много добра форма. Вие трябва да бъдете в състояние да ходите два часа, без дори да усещате умора. Ако два часа ходене ви задъгва, трябва да се замислите над спортната си форма.


5. Тестът ставане-сядане

Опитайте се да седнете на земята и да се изправите, използвайки единствено краката си. Ако успявате да седнете и да се изправите, използвайки единствено краката си – получавате 10 точки, най-високият възможен резултат. Изваждайте по 1 точка за всеки крайник – лакът, коляно, ръка – който използвате, за да си помогнете. Ако изгубите баланс по време на изпълнението, извадете половин точка.

Стремете са да постигнете 9-10 точки.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?