1. Начало
 2. Тренировка
 3. Статии за трениране
Типове тела

Типове тела

Ендоморф, ектоморф, мезоморф и какво значи това?

    четиво за 4 мин.
Типове тела

Няма универсална диета или тренировъчна програма, която да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки от нас има различна генетика, която определя неговото тяло. За да определите вашият хранителен режим и тренировка, първи трябва да разберете какъв тип е вашето тяло.

Американският учен  Доктор Уилям Шелдън първи категоризира човешкото тяло в три различни типа - ЕктоморфЕндоморф и Мезоморф.

Малко хора могат да се характеризират само с един от типовете тела. Обикновено, повечето хора са комбинация от различните типове, но един от типовете доминира. За да разберете кой е вашият тип тяло, трябва да си видите как сте изглеждали в ученическите си и тиинейджърски години преди да започнете да се променяте от възраста и начина на живот.


Ектоморф

Ектоморфният тип тяло е стойно и слабо с тънки кости, дълги ръце и крака и издължени мускули.Ектоморфите трупат маса и покачват тегло много трудно и същевременно с това го губят изключително лесно.
Те се характеризират с релефни тела и нисък процент подкожни мазнини. Жените обикновенно се радват на такъв тип тяло, но за мъжете това може да се окаже сериозен проблем.

Ектоморфите притежават много бърз метаболизъм.

 • Тренировката за ектоморфа -  Вашата тренировка не трябва да бъде прекалено дълга, трябва да бъде ориентирана към използването на големи тежести, за да се стимулират мускулите на максимум. Правете предимно мазови упражнения с щанги и дъмбели. Правете по-големи паузи между сериите, за да позволите на мускулите да се възстановят добре. Ектоморфите трябва да сведът до минимум кардио тренировките и да наблегнат на тренировките с тежести.
 • Храненето за ектоморфа - Яжте много храна! В този тип тяло диетата е от съществено значение за цялостното развитие на мускулите.  Нуждаете се от много калории. Яжте често (4-5 пъти на ден)  качествена храна. Ако не се храните и тренировката ви няма да бъде достатъчно ефективна. Освен задължителното количесто протеин, храната ви трябва да бъде бората и на въглехидрати и мазнини, които да осигурят необходимата енергия на организма. Дори може да се увеличи приема на мазнини до 30% от общия прием на калории, стига мазнините да бъдат ненаситени. Използването на хранителни добавки като протеини и гейнъри, ще ви помогне да получите необходимите ви калории.

Мезоморф

Мезоморфният тип тяло има най-добрата генетика за изграждане на мускулна маса. Тези хора се характеризират с атлетични тела. Мезоморфите реагират бързо на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Този тип тяло има естествено голяма физическа сила. Мезоморфите нямат проблеми с изграждането на мускулна маса и постигането на дълбок релеф. Те имат широк гръден кош и масивни мускули. Дори и не стриктното спазване на тренирвки и хранене не повлиява силно върху този тип тяло, но това не трябва да бъде причина за нарушаване на диетата и фитнес програмата ви.

 • Тренировката на мезоморфа - тежка тренировка и добра почивка е това, от което има нужда мезоморфа. Този тип тяло има склонност да претренира, така че бъдете внимателния с броя седмични тренировки, сериите и повторенията. Периодично правете и кардидо тренировки, за изгаряне на излишните мазнини ако има такива.
 • Храненето на мезоморфа - най-важното тук е да си осигуриите необходимото количество протеин. Енергията ви се генерира от сложни въглехидрати и ненаситени мазнини. Хранителните добавки само ще помогнат на тялото ви да осъзнае, че е с добра генетика.

Ендоморф

Този тип тяло се характеризира с дебели и силни кости, заоблени форми и висок процент подкожни мазнини. Ендоморфът няма проблеми и трудност с покачването на тегло, но истинското предизвикателство е релефът. Този тип тяло е със забавена обмяна на веществата и трябва да се внимава за натрупване на допълнителни килограми.

 • Тренировка за ендоморф - Тук целта е да се ускори метаболизма на тялото - това се постига чрез висока интензивност на тренировките с кратка почивка, повече повторения и по-малки тежести. Препоръчва се използването на суперсерии и дроп серии. Добавете изолиращи упражнения, за да се съсредоточите върху определен мускулите. Отделете достатъчно внимание на кардио тренировка, за да избегнете "омазняване"
 • Хранене за ендоморф - Яжте често, но в малки количества, за да забързате вашия метаболизъм. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати и наблегнете на храни съдържащи протеини и фибри.
  Яжте повече калории в началото на деня, а вечер високо протеинови храни и салати.
  Приемът на много вода ще ускори метаболизма ви и ще изхвърли токсините от тялото ви. Приемът на изгарящи на мазнини продукти (fat burners) ще ви помогне да запазите талията си.

Финални думи

Каквато и да е вашият тип тяло, винаги има начин да постигнете вашите цели и желаният външен вид.
Открийте и приемете вашия тип тяло и се намерете подходящ и план за хранене и трениране, която ще помогне за неутрализиране на отрицателните черти на вашия тип тяло.
Независимо дали сте Ендоморф, Ектоморф или Мезоморф, нищо не може да замени строгият режим и стремеж за успех.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?