1. Начало
  2. Тренировка
  3. Статии за трениране
Какъв е процентът ви подкожни мазнини

Какъв е процентът ви подкожни мазнини

Изчислете колко процента мазнини имате

    четиво за 4 мин.
Какъв е процентът ви подкожни мазнини

Едно от най-разпространените диагностични измервания, както в спорта така и извън него са методи за определяне на процента на мазнините в тялото. Това е така, защото процентът на телесните мазнини в тялото ни е показателно не само на нашата визия, но и за нашето здраве и нашата физическа форма. За спортистите повишено количество мазнини в тялото се счита за вредно, за тях поддържането на оптимална стойност е изключително важно. За елитните спортисти телесните мазнини рядко надвишава 10-11%.

Въпреки, че препоръчителните подкожни мазнини не трябва да бъдат голямо количество, твърде нисък процент също би могъл да има неблагоприятен ефект върху здравето и спортните постижения.


Колко трябва да е процентът на мазнините в тялото?

Според разположението си в тялото, мазнините се делят  на два вида - подкожни и висцерални. Висцералната мастна тъкан е разположен около вътрешните органи и има защитна функция. Тя е 3-5% за мъжете и 8-12% при жените и е от съществено значение за организма.
Подкожни мазнини са тези, която се виновни за затлъстяването и този, който се стремим да измерим с различни методи за анализ на телесните тъкани. Няма точно фиксирани идеални нива на мазнините в тялото,а  препоръчителните проценти варират спрямо пола, възраста, типа тяло, спортните дейности и др.
Различните източници дават различни оптимални стойности на процента на мазнините в тялото. Спортистите обикновено поддържат 6-13% за мъжете и 14-20% за жените. В професионалния културизъм стойностите могат да достигнат почти критични нива - между 2-4% в определени периоди.

Стойност на % подкожни мазнини според възраста и пола
  под 30 годишна възраст над 30 годишна възраст
Мъже 14-20% 17-23%
Жени 17-24% 20-27%

Стойности над 30% за мъжете и 35% за жените се диагностицират като затлъстяване. В тези случаи, в допълнение на изразен естетически проблем, започва да се увеличава и риска от различни заболявания. Същото важи и за твърде нисъкият процент.

Оптимални стойности в % на подкожни мазнини за добро здраве и физическа форма
възраст 19-24 25-29 30-34 35-39 40-44 45-49 50=59 60+
мъже минимална стойност в % 6 6 6 6 6 6 6 6
мъже максимална стойност в % 15 16,5 18 19,5 20,5 21,5 22,5 23,5
жени минимална стойност в % 9 9 9 9 9 9 9 9
жени максимална стойност в % 22 22,5 22,7 23,7 25,4 27,2 30 31

Най-популярните методи за измерване на процента подкожни мазнини?

Има много методи и техники за определяне процента на телесните мазнини. Някои от тях използват съвременна техника, други използват антропометрични данни, а други разчитат на класическия метод с кожните гънки. Разликата между всички тях е само в точността и начина на измерване. За най-точни се считат тези, които използват най-новата апаратура, а най-ненадеждният - математически методи. Въпреки различията, обаче, всеки метод има своето място в измерването на процента на мазнините, тъй като в много случаи е най-важно да се регистрира напредък, а не да се измери с максимална точност количеството на мазнините.


Определете мазнини ви като сравни тялото ви с илюстрациите в снимката (Визуален метод)

Body-fats scale


Метод с Биоелектрически импеданс

Най-разпространеният метод за измерване на мазнините е чрез използването на апарат за биоелектрически импеданс. Това се прави с машини, които прекарват  през тялото ви слаб електрически ток със специална функция. Така че без да се чувства нещо, апаратът засича проводимоста на тъканите според тяхното съдържание на вода и дава много точна информация за процента на мазнините. Най-новите модели на тези устройства са напавени да дават цялостен анализ на тялото и да предоставят информация за най-различни други параметри, като съдържание на вода, мускулна маса, метаболизъм, BMI и др. Тези изследвания могат да се направят в много от модерния фитнес центрове и аптеки.


Метод с индекс на телесна маса (BMI)

Единствените методи, които не изискват специално оборудване и уреди за измерване е този на базата на математически формули. Те използват антропометрични данни като обиколки, тегло и височина. Една от най-простите формула се основава на индекс на телесна маса (BMI). Той е един от основните показатели за определяне на затлъстяването и е свързан с връзката между височината и теглото на човек. Посетете нашия калкулатор за измерване на телесните мазнини, за да изчислите вашите телесни мазнини по метода на BMI


Метод на кожните гънки

Това е може би една от най-старите методи, но и един от най-точните. С помощта на специална Гънкомер (шублер), който измерва дебелината на кожна гънка при притискане се записва големината на гънката. Точността на измерване на машинката е 0,5 мм, а ако се прави правилно може да ни даде много добри резултати. Измерването се прави с помощта на методология за измерване на редица точно определени места в тялото, обикновено между 7 и 15. След това резултатите са попълват в протокола и се изчислява процентът на мазнините.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?