1. Начало
  2. Тренировка
  3. Статии за трениране
Жените и силовите тренировки - реалността

Жените и силовите тренировки - реалността

Трябва ли да се страхувате от големите тежести?

    четиво за 3 мин.
Жените и силовите тренировки - реалността

В днешно време значително е нараснал броят на жените, посещаващи фитнес залите и трениращи с тежести. Въпреки че много от предразсъдъците, господстващи преди десетилетия в тази област могат да се смятат за преодоляни, съществуват различни гледни точки за това как следва да тренират жените. В представата си, че жените ще изглеждат мускулести и ще станат по-големи с тренировките с тежести е абсолютно грешна. Тренировките с тежести изгарят много повече калории от кардио тренировката, а и постигането на солидна мускулна маса при жените е почти невъзможно, освен в случайте, когато се използват хормонални препарати. Също така е важно да се отбележи, че тренировките с тежести носят много сериозно здравни ползжи при жените.


Много жени считат, че са длъжни да тренират по начин, абсолютно различен от този, по който тренират мъжете.

Тази теория се основава на факта, че жените са по-слаби и някои упражнения не са по силата на средностатистическата жена.

Истината е, че отношението на силата към площта на напречното сечение на мускулите и при двата пола е почти еднакво.

Това не означава, че мъжете и жените притежават еднакъв силов потенциал. В повечето случаи жените притежават 40-60% от мъжката сила в горната част на тялото и 70-75% от силата в долната част на тялото.

За жените, които не се интересуват от състезания по бодибилдинг обаче, тренировката с тежести допринася и друга полза, свързана с предотвратяване на остеопорозата.

Много изследвания показват, че комбинацията от упражнения с тежести и разумната употреба на калций и други суплементи може да предотврати това продължително, прогресиращо заболяване, свързано с намаляване плътността на костите, което започва около 30-годишна възраст и е широко разпространено сред жените.

Водещите активен начин на живот жени, които искат да избегнат травмите, са длъжни редовно да тренират с тежести. Освен изграждането на мускулите, правилно съставената тренировъчна програма укрепва ставите и съединителната тъкан.

Независимо с какво се занимава една жена – било то водни ски, или пък танци, тренировката с тежести ще подобри нейната физическа форма.

Немаловажен е и фактът, че силните коремни мускули и мускулите в долната част на гърба помагат на бременната жена по време на раждането.

Нарастването на мускулната маса повишава скоростта на метаболизма, като по този начин позволява на жената да яде повече, без при това да става да качва излишни килограми.

 Нищо не подобрява така фигурата, както тренировката с тежести, включваща и аеробика. Това е причината, поради която в днешно време много актриси и модели вдигат тежести.

Като допълнение, подобрената в резултат на тренировките фигура повишава увереността на жената в себе си и повдига нейното самочувствие. За това свидетелстват редица изследвания.

Бързите физически изменения, предизвикани от тренировката с тежести, са описани в изследване, публикувано в специализирано издание на Американската диетична асоциация.

В изследването са взели участие 20 жени на възраст между 19 и 44 години, които са започнали да се занимават с тренировка с тежести по 12-седмична програма.

Независимо от това, че те са тренирали само два пъти седмично, изпълнявайки по 6 упражнения във всяка тренировка, при всички жени се е наблюдавало увеличение на сухата мускулна маса и загуба на мазнини без каквито и да било изменения в диетата.

С оглед на всичко това, всяка жена, стремяща се към физическо усъвършенстване, би трябвало без колебание да започне да повдига тежести.

При това тя следва да тренира по същия начин, по който вършат това мъжете, внасяйки само необходимите изменения в тежестите.

Изводът е, че тренировката с тежести има еднакво голяма ценност както за мъжете, така и за жените.

Интересни видео клиповеСподелете

Харесвате ли страницата?