1. Начало
 2. Хранителни добавки
 3. Витамини и минерали
Витамин A

Витамин A

информация за витамин A, действия и полезни факти

четиво за 3 мин.
Витамин A

Витамин А е наименованието на група естествено образуващи се молекули, наречени ретиноиди. Това са важни съединения, които са нужни, за да е ефективна имунната система на организма.


Какво е Витамин A?

Витамин А представлява светло жълто съединение с кристална форма, известно още като ретинол - име, дадено във връзка с участието на това съединение във функциите на ретината на окото. Витамин А също така е наречен "анти-инфекциозен" витамин поради своята роля в подпомагането на дейността на имунната система. Витамин А е много силен имуностимулатор. Спечелил е прозвището си еликсира на младостта, поради чудотворното си влияние върху кожата. Витамин А, точно както и витамин D, е  мастноразтворим витамин, от който тялото има нужда, за да поддържа протичането на множество жизненоважни процеси в ред. В естествена форма, витамин А може да бъде открит само в животинските продукти.Въпреки това, някои плодове и зеленчуци съдържат каротеноиди, съставка, която може да бъде превърната във витамин А веднъж щом проникне в тялото. Това означава, че ако сте вегетарианец, все още ще бъде възможно да си набавяте нужния витамин А без да го приемате под формата на хранителна добавка.


Ползи за здравето

Подпомага растежа, както и доброто състояние на кости, кожа, коса, зъби, венци. Участва в образуването на нови кожни клетки, запазва еластичността на кожата, помага за здрави очи и коса. Играе важна роля в синтеза на зрителния пигмент родопсин, който осигурява адекватната адаптация на окото към слаба светлина. Стимулира синтеза на надбъбречните и половите хормони и повишава устойчивостта на организма към студ и инфекциозни заболявания. Освен това, тялото се нуждае от ретиноидна киселина, за да поддържа структурата и функциите на епителните клетки, защитната линия на имунната система, които стоят в белите дробове, трахеата, кожата, храносмилателния тракт и устната кухина.


Храни богати на Витамин А

Най-добър източник на витамин А са :  

 • животинският черен дроб
 • пуешки, патешки и телешки черен дроб
 • свинският черен дроб и птичите дреболии.
 • морков
 • Къдравото зеле
 • сладкият картоф
 • спанакът
 • змиорка или риба тон

Препоръчителен прием на витамин A 

Ако приемането на витамин А чрез храна ви се вижда трудно, може да взимаш витамин А под формата на хранителни добавки - ретинол или retinyl-palmitate. Препоръчителния прием на витамин А e 3,000 IU или 900 mcg на ден за мъже над 14 години.

 • Деца 3 години или по-малко, 600 микрограма на ден;
 • Деца 4-8 години, 900 микрограма;
 • Деца 9-14 години, 1700 микрограма;
 • Тийнейджъри 14-18 години, 2800 микрограма;
 • Възрастни 19 години и по-големи, 3000 микрограма;
 • Бременни или кърмещи жени, 18 години или по-малки, 2800 микрограма;
 • Бременни или кърмещи жени, 19 години или по-големи, 3000 микрограма.

Странични ефекти от приема на витамин А

Витамин А може да предизвика нежелани реакции, когато се приема в прекомерни количества. Токсичността на витамин А се дължи на случайно поглъщане на дози над 200 мг ретинол еквиваленти и 100 мг ретинол еквиваленти от възрастни и деца, съответно. Нежеланите реакции, свързани с неговата токсичност обикновено са временни и включват загуба на апетит, раздразнителност, умора, слабост и повръщане.


Дефицит на витамин А

Хранителният дефицит на Витамин А е доста често срещан в развиващите се страни и е свързан с висока честота на слепота, вирусни инфекции, както и детска смъртност. Дефицитът на Витамин А засяга основно здравето на кожата, косата, очите и имунната система, макар че и загубата на апетит, костни аномалии, както и забавяне на растежа са също свързани с недостатъчен прием на този витамин.

Интересни видео клипове



Споделете

Харесвате ли страницата?